Het belang van je levenswerk vinden

Ieder mens is hier op aarde om zijn eigen, unieke bijdrage te leveren aan de wereld. Die bijdrage die je hier komt vervullen is je levenswerk. Als jouw onderneming je levenswerk is, doe je je werk met plezier, gebruik je je talenten optimaal en zal je gemakkelijker overvloed aantrekken.

Veel ondernemers zijn helaas niet bezig met hun levenswerk.  In dit artikel wil ik je het nodige aanreiken om jou te helpen je levenswerk te vinden en daar invulling aan te geven.


 

Energie en voldoening

Je levenswerk kan verschillende vormen aannemen: een baan, sociaal werk, hobby’s of je kinderen grootbrengen. Ik richt me hier op het levenswerk in de vorm van een onderneming.

Hoe herken je nu je levenswerk? Vraag jezelf als eerste eens af of je werk je energie en voldoening geeft. Word je blij van hetgeen je doet? Kom je voldaan thuis na een dag werken? Heb je daarnaast een goed geformuleerde visie of doel als het gaat om je bedrijf? Weet je precies waar je naar toe wilt? Kunnen je talenten zich optimaal ontplooien? Voel je voldoende uitdaging om te groeien?

Als je alle vragen met een duidelijk JA kunt beantwoorden heb je in je onderneming je levenswerk gevonden. Zijn er veel NEE’s  en weifelende JA’s dan zit je waarschijnlijk niet op het juiste spoor.

 

Je ziel ziet het grotere plaatje

Je ziel weet wat je in het diepst van je wezen werkelijk wilt. Je ziel kan het grotere plaatje overzien en weet daarom wat onze juiste koers is en hoe je je grootste potentieel kunt ontplooien. Dit in tegenstelling tot je ego of je denken dat een meer uitvoerende taak heeft.

Je ziel kun je ervaren via je gevoel c.q. intuïtie, je wensen en je fantasieën. Waar droom je van? Wat geeft je inspiratie en enthousiasme? Door dit in beeld te brengen weet je in welke richting je je levenswerk moet zoeken.

 

De Coverstory Canvas kan je goed helpen om je droom te vinden.
KLIK HIER VOOR DE COVERSTORY CANVAS

 

Maak bij het dromen echter niet de fout om met je denken, dus je ego, dromen af te doen als onrealiseerbaar. Je ego ziet heel snel apen en beren op de weg. Laat je daar dus niet door beperken en ga aan de slag met jouw droombeeld van je ideale onderneming. Als je met je levenswerk bezig bent verdwijnen die lastige apen en beren op een gegeven moment vanzelf.

 

Je talenten en vaardigheden

Wat je tevens kan helpen je levenswerk te ontdekken is je talenten en vaardigheden onder in kaart te brengen. Welke dingen gaan jou heel natuurlijk en gemakkelijk af? Door je aangeboren talenten zoveel mogelijk in te zetten ervaar je meer werkplezier en kun je anderen beter tot dienst zijn.

Of je nog jong bent of niet, je zult er versteld van staan hoeveel vaardigheden en ervaring je al hebt opgedaan in je leven. Niet alleen bij eerdere banen, maar ook bij opleidingen, hobby’s, het lezen van boeken en gesprekken met mensen. Als je dit goed onder de loep neemt kun je ontdekken welke vaardigheden jij allemaal hebt opgedaan. Sommige herken je misschien eerst niet eens omdat bepaalde vaardigheden voor jou heel vanzelfsprekend zijn.

Ga nu eens kijken of je deze kwaliteiten in kunt zetten in je droombedrijf of wellicht in je huidige bedrijf. Beeld je eens in hoe fijn het is om met je unieke talenten aan het werk te kunnen!

Stel je wilt graag een detailhandel beginnen omdat verkopen je gemakkelijk af gaat. Je hebt een enorme affiniteit met alles wat met sport te maken heeft. Een winkel in sportartikelen zou dan geweldig bij je passen. Heb je al een detailhandel op een ander vlak, een vlak waar je veel minder gevoel bij hebt? Onderzoek dan of je een switch kunt maken naar een sportwinkel. 

 

Je eigen wijsheid

Tijdens het bouwen van je levenswerk is het belangrijk om op je eigen wijsheid te vertrouwen. Richt je eerder naar binnen om je antwoorden te vinden in plaats van naar buiten. Natuurlijk kunnen anderen je opleiden of van adviezen voorzien, maar uiteindelijk moet je op jezelf vertrouwen om de juiste beslissingen te nemen. Gebruik je intuïtie en wees EIGEN WIJS.

Je kunt onbegrip of zelfs weerstand van je omgeving ervaren als je nieuwe dingen wilt ontplooien. Dit is inherent aan verandering. Als je nog niet erg zeker bent van je zaak zullen anderen dat weerspiegelen door je bijvoorbeeld te zeggen dat je iets niet kunt of dat het heel moeilijk wordt. Reken af met hun bezwaren en je eigen onzekerheden en twijfels zullen zowaar verdwijnen.

Jaloezie vanuit je omgeving kan ook de kop opsteken wanneer jij iets doet wat anderen ook graag zouden willen, maar dit niet durven. Wees hierop beducht en houd deze mensen op afstand.

 

Erin geloven

Veel mensen zijn tevreden met een magere zes als het gaat om hun huidige werksituatie. Waarom zou dit niet een negen kunnen worden? Wees niet tevreden met een zes. Geloof erin dat er voor jou veel meer in het vat zit. Ja, ook voor jou!

Gooi die excuses dus aan de kant en geloof dat je droombedrijf voor jou klaarligt. Ga voor het allerbeste. Heb je te weinig vaardigheden? Volg een cursus of lees boeken. Geen tijd? Stel prioriteiten en je vindt tijd. Begin zo nodig klein, eventueel naast je huidige bedrijf of baan. Geen geld? Start met de middelen die je hebt. Te oud? Je bent nooit te oud om met je levenswerk aan de slag te gaan. Veel mensen hebben na hun 60ste nog een succesvolle onderneming gestart.

Door het pad naar je levenswerk te volgen vaar je met de stroom mee. Deuren zullen open gaan en je zult moeiteloos de vaardigheden, mensen, geld en tijd aantrekken die jou verder helpen. Je komt in een flow terecht en alles zal stromen.

 

Durven te veranderen

Misschien heb je een onderneming die voor jou je levenswerk was. Ook jij verandert en groeit voortdurend. Wat eerder voor jou werkte, doet dat nu niet meer. Het is tijd om van koers te veranderen. Soms kan een simpele aanpassing in je bedrijf voldoende zijn om weer gemotiveerd verder te kunnen. Denk aan een nieuw product of dienst, een nieuwe doelgroep of wellicht een verhuizing. Of je gaat een andere rol in je bedrijf vervullen.

In een ander geval zal een drastische omwenteling vereist zijn. Durf nu het oude af te stoten en achter je te laten. Dit zal niet voor iedereen gemakkelijk zijn. Je oude onderneming loslaten kan met angst en strijd gepaard gaan. Heb de moed om iets nieuws op te zetten.

Het leven zoekt altijd een hogere orde. Je eerdere bedrijf en doelen dienen je niet meer. Je bent toe aan een nieuwe fase of een hoger level in je leven. Groeien kan eng zijn omdat je nieuwe wegen zult bewandelen, wegen die je nog niet kent. Stap het pad van je (nieuwe) levenswerk op en je zult vreugde ervaren tijdens je reis.

Maandelijks Inspiratie Ontvangen?

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Je ontvangt hooguit twee berichten per maand!

Ga door met lezen: